Oorzaken vermoeidheid

Iedereen lijkt vandaag vermoeid te zijn, zonder dat er een duidelijke oorzaak te vinden is zoals diabetesbloedarmoede, trage schildklier of leverschade (hepatitis).

Het Centrum voor Integratieve Geneeskunde van de Cleveland Clinic somt zes verborgen oorzaken voor vermoeidheid op.

Schermafbeelding 2020 02 07 om 22.09.37

1. Junkvoeding
Veel suiker en daarbovenop veel verzadigde vetten. Hoewel junkvoeding barstensvol energie zit, ontregelen ze de energieverdeling in het lichaam.

2. Verloren mineralen
De landbouw slaagt erin steeds meer voedsel te oogsten uit eenzelfde oppervlakte akker, dat is een goede zaak. Nadeel is dat ze sneller uitgeput geraken, waardoor tekorten van bepaalde mineralen kunnen ontstaan. Bij ons is selenium een groot probleem.

3. Omega-3
Ook omega-3-vetzuren zijn zeldzaam geworden in onze voeding. Regelmatig vis eten is voor veel mensen niet meer vanzelfsprekend. Ook lijnzaadolie is zeldzaam geworden in de keuken.

4. Vitamine D
Bijna elke cel heeft receptoren voor vitamine D, niet verwonderlijk dat vitamine D-gebrek ook vermoeidheid teweegbrengt.

4. Magnesium
Het belangrijkste mineraal in de aanmaak van energie voor de spieren en alle andere weefsels is magnesium. Slapeloosheidvermoeidheidconstipatie, hoge bloeddruk, angstigheid, gewrichtsklachten en spierpijn zijn mogelijke symptomen van magnesium- tekort.

5. Slaapproblemen
We slapen slecht en dat komt deels door toegenomen stress op het werk, wonen met kinderen en gedaalde magnesiuminname. Voor vrouwen kan de bron van slaapproblemen liggen bij de menopauze.  

6. Sedentarisme
We moeten bewegen, en vooral niet stil zitten (zoals in de auto, op kantoor, achter de pc, voor de tv, in bed). Als je niet aan sporten toekomt, zorg dan dat je niet lange tijd aan een stuk zittend bezig bent.

moe man  moe vrouw


RPV-Almere ©