Chef-kok Tina spreekt!!

Tijdens het Reumacafe van 9 december 2017 heeft chef-kok Tina van brasserie Anno een presentatie gehouden over hoe je een kerstdiner kunt organiseren met een laag budget en de beperkingen die Reuma ons oplegt. Zij heeft een aantal recepten samengesteld met ingrediënten die allemaal bij de Lidl te verkrijgen zijn. Om iedereen van deze recepten te kunnen laten genieten volgen hier de recepten.

Voorgerechten    

Thaise garnalensoep voor 6 personen (ong. €6 totaal)

  • 500 ml kokosroom
  • 800 ml water
  • 2 blokjes kippenbouillon
  • Verse koriander
  • Ui of bosui voorgesneden
  • Garnalen voorgekookt
  • 3 eetlepels olie
  • Thaise rode currypasta
  • 2 pannen        
  1. Bak de ui met olie in pan 1 totdat deze glazig zijn.
  2. Doe in pan 2 het water met de bouillonblokjes.
  3. Voeg aan pan 1 de currypasta, kokosroom en de kippenbouillon toe.
  4. Doe de garnalen in een soepkom
  5. Giet de hete soep erover
  6. Garneer met een paar blaadjes koriander
Warme geitenkaas uit de oven voor 6 personen (ongeveer €1,66 per persoon)    

  • 2 rolletjes voorgesneden geitenkaas  
  • Rucola
  • Nootjes gemengd
  • 1 pot rode bietenschijfjes
  • Honing
  • Bakpapier
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Leg de schijfjes geitenkaas op het bakpapier en giet er een beetje honing over.
  3. Maak de bordjes op met de bietenschijfjes in bloemvorm of in een cirkel.
  4. Doe de geitenkaas ongeveer 6 minuten in de oven en leg dit mooi op de bietjes.
  5. Strooi nu nog een beetje rucola erover voor de kleur en afmaken met honing.
Hoofdgerechten

Hele kip uit de oven van de Turkse slager

  • 1 hele kip
  • 500 gram regenboog wortelen
  • 1 bosje tijm
  • 8 teentjes knoflook
  • Peper en zout
  • Olijfolie
  • Knoflookpoeder
  • Grove mosterd
  • Ovenschaal
  1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  2. Voor de marinade:
    1. 1 eetlepel olie
    2. 1 eetlepel grove mosterd
    3. 1 eetlepel honing
    4. Knoflookpoeder
    5. 1 theelepel tijm
  3. Vet een ovenschaal in met olijfolie.
  4. Snijd de wortelen in de lengte en doe deze in de ovenschaal.
  5. Breng de wortelen op smaak met peper en zout
  6. Dep de kip droog en breng de kip op smaak met zout en peper (aan de binnen en buitenkant).
  7. Smeer de kip in met de marinade en leg de kip op de wortelen in de ovenschaal.
  8. Plet de knoflooktenen.
  9. Vul de kip met de geplette knoflooktenen en tijm.
  10. Doe de ovenschaal met de wortelen en de kip in de voorverwarmde oven.
  11. Rooster de kip in 60 tot70 minuten gaar totdat deze goudbruin van kleur is.
  12. Bedruip de kip in deze tijd 3 keer met haar eigen bakvocht.
Zalm uit de oven (dit gerecht kan ook met kabeljauw)

  • 6 zalmfilets
  • Olijfolie
  • 6 teentjes knoflook
  • 1 bakje cherrytomaatjes
  • Verse basilicum
  • 1 rode peper
  • Steelpan
  • Ovenschaal     
  1. Giet de olijfolie in de steelpan.
  2. Plet knoflooktenen.
  3. Snijd de rode peper 1 keer in de lengte doormidden.
  4. Voeg de rode peper, de cherrytomaatjes en de basilicum toe aan de olijfolie.
  5. Gaar dit heel zachtjes tot de knoflook bijna gaar is en de tomaatjes zijn geknapt in de olijfolie.
  6. Breng op smaak met peper en zout.
  7. Laat het mengsel daarna afkoelen
  8. Schep de helft van het afgekoelde mengsel in de ovenschaal.
  9. Leg de 6 zalmfilets op het mengsel en giet de rest van het mengsel over de zalmfilets.
  10. Laat de mengsel lekker intrekken in de zalm, een dag van tevoren marineren is heerlijk!
  11. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  12. Bak de zalm 8 minuten op 180 graden.
Deserts
Mango Spoom (ongeveer €7,50 totaal)
  • Sorbet ijs
  • Mango
  • Prosecco of 7-up voor een alcoholvrije versie
  • Mooie glazen
  • Munt voor garnering
Laagjes dessert voor 4 personen (ongeveer €5 totaal)
  • Aardbeienjam
  • Geklopte slagroom
  • 10 koekjes (bastogne of speculaas)
  • Munt
  • 10 eetlepels aardbeienkwark
  • Nougatine of hagelslag
  • 6 leuke glaasjes
  • Keukenmachine
  1. Maal de koekjes in de keukenmachine of sla deze kapot in een theedoek.
  2. Pak een glas en schep onderin 1 eetlepel aardbeienkwark.
  3. Daarna 1 eetlepel van de koekkruim.
  4. Herhaal de laag aardbeienkwark en de laag koekkruim.
  5. Schap 1 eetlepel aardbeienjam erop.
  6. Schap hierover de slagroom.
  7. Garneer met de nougatine of hagelslag.

                                                                                                                               
RPV-Almere © 2018 - Webdesign WSonline